Met diepe wortels en hoopvolle bloemen

Met duizenden zijn ze, mensen die strijden tegen armoede. Ze verdienen het allemaal om in de bloemen gezet te worden. Met een grote dankjewel gingen we op bezoek bij enkele van hen.

De vzw Vuur uit Landen zet zich vooral in voor dak- en thuislozen jongeren, gemiddeld tussen 15 en 35 jaar jong. Katrien en Roos gaan op ronde met de bakfiets om voeding, basics en kleding uit te delen en gesprekken te voeren. Ze bereiken deze kwetsbare groep via mond-aan-mondreclame, sociale media en door samen te werken met andere organisaties. Daarnaast kaarten ze de noden van dak- en thuislozen aan bij de gemeente Landen. Ze kregen van de stad een accommodatie waar plaats is om te slapen, een opslagplaats en een keuken. De kleine en jonge vzw Vuur droomt ervan om een inloophuis te realiseren, een plek waar men kan ‘in lopen’, toegankelijk en drempelloos.

Roos en Katrien zetten zich volop achter de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens:  iedere mens op de wereld heeft recht op voldoende voeding, kleding, een dak boven het hoofd, geneeskundige verzorging en de noodzakelijke socialen diensten. 

We mogen deze vurige dames uit Landen in de bloemetjes zetten met paardenbloemen. De paardenbloem is een prachtig geel, hoopvol zonnetje in het gras: sterk en bijna niet uit te roeien. Een nuttig plantje, maar toch zien veel mensen het als onkruid. Het staat symbool voor de doelgroep die zij bereiken: zij zitten vol met talenten en krachten, maar niet iedereen wil het zien. Ook de werking van vzw Vuur lijkt wel een paardenbloem. Zoals de rondvliegende pluisjes willen ze armoede zichtbaar maken via sociale media, spreken op scholen, evenementen, vorming. En daarnaast structureel en verankerd iets veranderen door stevig met hun wortels in de grond te staan.

Auteur Ann Vanmarsenille
Foto Yana Merckx