Prijs Armoede Uitsluiten

Prijs Armoede Uitsluiten

De jaarlijkse 'Prijs Armoede Uitsluiten' plaatst organisaties en projecten in de kijker die zich op een bijzondere manier engageren in de strijd tegen armoede en uitsluiting.

Prijs Armoede Uitsluiten 2024 

Dak- en thuisloosheid is geen recente problematiek. Maar de situatie wordt steeds erger: overal in Europa neemt het aantal dak- en thuislozen toe, ook in ons land.

We spreken hier zelfs van een wooncrisis. Dat daardoor duizenden mensen dak- of thuisloos zijn, daarvan lijken noch de bevoegde ministers noch de algemene bevolking zich bewust.

Lees meer over 'Dak- en thuisloosheid schendt het recht op wonen' 

Buurtwerk 't Lampeke uit Leuven krijgt de Prijs Armoede Uitsluiten 2023

Het thema van de Prijs was de inzet op gelijke kansen in het onderwijs. Het onderwijs speelt een cruciale rol als het gaat over kansen geven aan kinderen en jongeren die opgroeien in armoede. Maar het onderwijs kan het niet alleen. De vijf genomineerden zetten zich elke dag in als partners van het onderwijs in het belang van de toekomst van alle kinderen en jongeren.

Buurtwerk ’t Lampeke kreeg uit handen van Welzijnszorgvoorzitter Marc Justaert en kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens de 24ste Prijs Armoede Uitsluiten overhandigd. Met deze Prijs wil Welzijnszorg lokale armoedebestrijders waarderen voor hun inzet. Bij de Prijs hoort ook een financiële steun van €20.000 die de laureaat kan besteden aan het versterken van de werking.

Lees het volledige persbericht

Maak kennis met de laureaat van 2023

Een ijzersterke formule.

Organisaties kunnen zich kandidaat stellen op basis van een specifiek ‘thema’ dat we vooraf bekendmaken. Onder de kandidaten krijgen maximaal 5 initiatieven een nominatie voor de ‘Prijs Armoede Uitsluiten’. Een jury kiest uit de genomineerden de uiteindelijke winnaar.

De prijs bestaat uit twee luiken:

  • Een geldbedrag van € 20.000
  • Een bronzen beeld 

Daarnaast brengt de Prijs elk jaar ook de nodige persbelangstelling met zich mee. Zeker voor de laureaat maar ook voor de genomineerden is het een mooie gelegenheid om hun werking en hun bekommernissen onder de aandacht te brengen. 

De winnaars van de voorbije jaren

Van begin februari tot half april kan je je kandidaat stellen voor de Prijs Armoede Uitsluiten. Wil je op de hoogte blijven van de oproep? Schrijf je dan hier in voor meer informatie rond de ondersteuningsmogelijkheden voor projecten.